Hadden ze in de 19e eeuw ook een ‘Burendag’?

Burendag 2019 versus 1884. Historische Roman: ‘Marjanneke, stoer wijf. (Over)Leven in Dordrecht, eind 19e eeuw’.

Burendag
Daar moest ik vanmiddag denken toen ik met de auto heel voldaan Weeze uitreed. Mijn oude buurt uit Siebengewald had namelijk, zoals elk jaar, een ontbijt voor ons allen georganiseerd. Ditmaal net over de grens bij Marktcafe Reuters. Met meer dan 30 personen streken wij neer aan de gedekte tafels. De innerlijke mens kwam niets tekort.

Bijtanken
Het was fijn om elkaar weer te spreken. Voor mij, als oudgediende van de buurt, was het een feest om iedereen weer te zien en vooral te luisteren naar hun verhalen. Ook ik wilde het mijne met hen delen.
Want toen wij elkaar vorig jaar, net voordat de verhuiswagens kwamen, gedag zeiden, spraken we af dat we contact zouden houden. De tweeëntwintig jaar dat ik daar woonde, waarin we veel lief en leed met elkaar hebben gedeeld, vlak je tenslotte niet zomaar weg. En het deed me goed hen te melden dat ik het ook in mijn nieuwe buurt weer goed heb getroffen! Dan ben je een gezegend mens, toch?!

Vroeger
Maar terugkomend op de kop van deze blog, hoe was dat vroeger? Stonden ze toen ook voor elkaar klaar?
Na alle research die ik achter de rug heb voor mijn boek ‘Marjanneke, stoer wijf’, weet ik nu dat dat toen ook zo was. Wat zou Marjanneke, mijn overgrootmoeder, geweest zijn zonder haar buurvrouwen Dineke en Mien.
Oeps, jullie zullen nu wel zeggen: “Wie? Waar heeft ze het over?”

Pssst
Ik zal jullie verklappen dat deze dames voor Marjanneke heel belangrijk waren. En Marjanneke ook weer voor hen. De term ‘Burendag’ ben ik in alle archieven niet tegengekomen. Maar volgens mij vierden ze dit elke dag van de week…

Interesse?
Voor wie meer wil weten hoe het Marjanneke eind 19e eeuw verging, het boek is in aantocht. Vanaf 13 november ligt het gedrukt en wel klaar voor jullie. ‘Marjanneke, stoer wijf. (Over)Leven in Dordrecht, eind 19e eeuw’. Link boek…

Lieve groet, buurvrouw Anneliese

Foto http://www.burendag.nl: een initiatief van Douwe Egberts en Oranje Fonds

Auteur: anneliesevonkvanderzanden

Auteur, Blogger, Verhalenverteller (lezingen), Culinaire creatieveling, Opgeweckt, Kokkin, Puur, Gastvrij, Biologisch, Doorzetter, Unieke streekproducten uit eigen keuken, Het weckparadijs. Boek 1. 'Was er maar een recept voor rouwen'. Herkenning en erkenning. Steun voor wie een dierbare is verloren... Boek 2. 'Marjanneke, stoer wijf' '(Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'. Historische Roman. Het verhaal gaat over Marjanneke, mijn overgrootmoeder, die ik heel stoer vind! Boek 3. 'Je moest eens weten wat er in mij omging'. Ik ben druk met de research voor mijn nieuwe boek. Onderwerp: emigratie naar Australië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s