24 juni, een speciale datum…

Zondag 24 juni 2018
Terwijl ik met de familie van Theo en die van mij bij elkaar zit en geniet van thee, koffie en appeltaart kwebbelen de broers, zus, zwagers en schoonzussen er lustig op los. Glimlachend bekijk ik dat tafereel, heerlijk om iedereen zo relaxed te zien. Ondanks dat 24 juni is, dat ik morgen pas jarig ben, voel ik me best jarig. Denkend aan deze datum dwalen mijn gedachten af naar andere ’24 juni-s’. Grappige, droevige, confronterende, toekomstgerichte en feestelijke. Die wil ik graag met jullie delen…

24 juni 1988
Het is vrijdagavond, 23 uur, we zijn net klaar met opruimen, koelkasten aangevuld, bestellijsten gemaakt. De laatste afwas van het restaurant is ook al weggewerkt en we gaan met een zucht zitten.
Theo een glas wijn aanreikend zeg ik peinzend tegen hem: “Nou jongen, morgen drie nul, t’is wat hè?!”
“Ja meissie, dat zou mooi zijn, 3-0!”
Terwijl ik het over mijn verjaardag had, zat Theo bij het voetbal.
De volgende dag, 25 juni 1988, werd Nederland Europees Kampioen (met 2-0) en ik 30 jaar oud…

24 juni 2011
We zitten beiden op de rand van een ziekenhuisbed te wachten op de internist. Hij zou ons de uitslag geven van alle onderzoeken. Theo was ziek. Hij had veel pijn en wilde beginnen aan de behandeling om daarna weer thuis aan de slag te kunnen. Maar de arts bracht ons het meest slechte scenario dat er we konden bedenken. Verslagen reden we even later terug naar huis. ’s Avonds in bed hoorden we de kerkklok 12 uur slaan. Heel verdrietig zei Theo dat hij geen cadeau voor me had gekocht.
“Ach jongen,” zei ik daarop, “Je ligt lekker naast me, in ons eigen bed, dat is voor nu voor mij het mooiste en grootste cadeau…”

24 juni 2015
Opkrabbelend van mijn rouw-burn-out belandde ik met pijnlijke benen in het Maasziekenhuis. In de maanden ervoor was ik reeds tot de conclusie gekomen dat de tijd rijp was om de Hoeve in de verkoop te zetten. Wachtend op de specialist doodde ik mijn tijd met het maken van notities over het nieuwe toekomstige huis. Hoe zag ik de keuken voor me, of de woonkamer? Met of zonder winkeltje? Met of zonder tuin…?
Eén uur later stuurde de arts mij met steunkousen, een vervroegd verjaardagscadeau zullen we maar zeggen, het ziekenhuis uit. Voor mij was een ding zeker: in het nieuwe huis moest ik zeker rekening houden met mijn ‘oude dag’!

24 juni 2016
Weer een jaar verder werden de plannen van 2015 omgezet in daden. Op deze bewuste dag stond de makelaar op de stoep, met twee grote borden onder zijn arm. Hierop stond met koeienletters stond: TE KOOP. Maar ook een super mooie foto van De Hoeve. Die mochten gezien worden! Voor mij voelden ze dan ook aan als een geschenk uit de hemel. De volgende dag werd door familie met ferme slagen, op iedere hoek aan de straatzijde, grote palen met daarop de chique borden, in de grond geslagen. Dat was een grote stap!

24 juni 2018
Ik knipper met mijn ogen en ben weer terug op mijn feestje, realiseer me dat ‘24 juni’ door de jaren heen voor mij toch wel een dag met vele gezichten is geworden. En nu gaan we genieten van deze dag. 2018 is voor mij een kroonjaar, straks mag ik 60 kaarsjes uitblazen! Het liefst wil ik alles wat door mijn hoofd flitste opschrijven maar daar is nu geen tijd voor. We gaan met z’n allen aan de mini-golf, in Schaijk, dichtbij de plek waar ik 60 jaar geleden ben geboren.

Als laatste wil ik met jullie nog één mooie herinnering, een muzikale, ophalen
Ik ga terug naar de beginjaren ’80, toen wij nog in Schaijk op de Lange Spruit woonden. Daar draaiden we toentertijd graag lp’s op onze pick-up. (CD en DVD bestonden nog niet)
Op onze beide verjaardagen werd altijd speciaal de lp ‘Simply the best’ van Lee Towers voor de dag gehaald. Dan legden wij die op de B-kant op de draaischijf, plaatsten dan vervolgens voorzichtig de naald op de vinylplaat voor het allerlaatste nummer. Uit de geluidsboxen hoorden we dan eerst dat typisch ietwat krassende geluid, wat dan overging in een zachte ruis. Even later schalde dan de stem van Lee Towers door de woonkamer, met deze woorden.

“There’s a special day for everyone.
That comes but once a year.
And for you, my love, that day of days is here.
So have a happy birthday baby.
May all your dreams come true…

Wil je hem helemaal horen? Klik dan op deze link: https://binged.it/2KaWH9g

Ik heb hem intussen alweer minstens acht keer gedraaid, gewoon via mijn telefoon. Natuurlijk voluit meegezongen, meegedeind, en dat in gedachten samen met Theo…

Lieve groet,
Anneliese

 

Auteur: anneliesevonkvanderzanden

Auteur, Blogger, Verhalenverteller (lezingen), Culinaire creatieveling, Opgeweckt, Kokkin, Puur, Gastvrij, Biologisch, Doorzetter, Unieke streekproducten uit eigen keuken, Het weckparadijs. Boek 1. 'Was er maar een recept voor rouwen'. Herkenning en erkenning. Steun voor wie een dierbare is verloren... Boek 2. 'Marjanneke, stoer wijf' '(Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'. Historische Roman. Het verhaal gaat over Marjanneke, mijn overgrootmoeder, die ik heel stoer vind! Boek 3. 'Je moest eens weten wat er in mij omging'. Ik ben druk met de research voor mijn nieuwe boek. Onderwerp: emigratie naar Australië.

2 gedachten over “24 juni, een speciale datum…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s