Ik neem jullie mee…

 

Dordrecht

“Welkom mensen, welkom in Dordrecht. Wij staan hier op Groothoofd. Een unieke plek. Zoals u ziet komen hier drie rivieren bij elkaar. Maar vertel eens, hoe was de boottocht? Via welke rivier bent u binnen gevaren, de Noord, de Merwede of via de Oude Maas?”

 

Gildegids Alfred Tusschenbroek 

Alfred is aan het woord. Gaat u met hem mee op ontdekkingsreis? Ik zeg, ‘Follow the leader’!

Alfred;
“Ik wil u graag meenemen naar het Dordrecht van 1884. Terug in de tijd van armoe, dat veel plattelandsmensen deed besluiten om te verhuizen naar de grote stad. Velen van hen kwamen hier met de boot aan. Zo ook de Schaijkse Marjanneke de Kleijn met haar gezin.”

Horen, ruiken en voelen 

“Ik vraag u om uw ogen te sluiten en te luisteren naar de geluiden van toen, hier op Groothoofd. Hoor het tjoekende geluid van de stoomboot, het schelle fluitgeluid als die zijn stoom kwijt moet, het gehinnik van de paarden die klaar staan om u met de tram naar de binnenstad te vervoeren. Het geblaf van de honden die de karren voorttrekken waarmee zij uw bagage vervoeren. Het geroezemoes van de vele mensen die om u heen staan. De medepassagiers, de vervoerders, de arbeiders die ladingen van boten afhalen of juist de boten opdragen. Het overstemmende geluid van krijsende meeuwen, op zoek naar voedsel.  

 

En ruikt u dat ook? De roetlucht die de schoorstenen van de stoomboten uitspugen, de lucht van de brandende kolen die voor stoom zorgen. De vislucht afkomstig van de zalmschuiten. De geur van de eau de colognes van de medepassagiers. De mestlucht die de beesten verspreiden zoals de paarden en honden.  

 

En tenslotte, voel de wind. Hier op het drierivierenpunt staat altijd een wind, een die u voort wilt stuwen, de stad in.”  

 

Op stap 

“Kom we gaan Dordrecht ontdekken. We lopen mee met Marjanneke en de kinderen, die net als u zojuist met de boot zijn gearriveerd. Het weerzien met Joost, haar man en vader van Kee, Tinus en Betje, was heel emotioneel. Via de havens gaat hun route, gezamenlijk, naar de Sluisweg. Ik ga u vertellen over de huizen van toen, de kades, de bruggetjes. U zult zien dat bijna alles nu, anno 2018, nog steeds intact is.

 

Kom en geniet!”  

 

Toekomstmuziek 

Zo zou het zomaar kunnen klinken, dat Alfred u als bezoeker van de stad zo gaat aanspreken. Dat hij een route door Dordrecht gaat maken aan de hand van mijn verhaal.

 

Alfred is de Gildegids die mij regelmatig stukjes van Dordrecht laat zien waarvan ik weet dat daar mijn voorouders hebben gewoond, gewerkt, gelopen, gebeden…

 

Historische Roman
Groothoofd is de plek waar de familie hun eerste voet op het eiland Dordrecht zetten, in 1884. Daar start mijn roman. Ik ben druk doende met het verwerken van al mijn researchmateriaal, veel dat ik kan gebruiken voor de verhalen over het leven van mijn familie. In 1898 besloten ze weer terug te gaan naar Schaijk. Daar zal mijn verhaal eindigen.  

 

Rondleiding 

2018 is het jaar dat ik mijn boek wil gaan publiceren. Willen jullie weten hoe het leven van Marjanneke in Dordrecht verliep? Blijf dan mijn facebookpagina in de gaten houden. Én mijn wekelijkse blogs.

Ik ga nu weer aan de slag, verder met schrijven. Alfred zal eens zijn rondleiding af moeten maken, toch?!  

 

Lieve groet, 

Anneliese

Bron foto’s: Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht.

 

 

Auteur: anneliesevonkvanderzanden

Auteur, Blogger, Verhalenverteller (lezingen), Culinaire creatieveling, Opgeweckt, Kokkin, Puur, Gastvrij, Biologisch, Doorzetter, Unieke streekproducten uit eigen keuken, Het weckparadijs. Boek 1. 'Was er maar een recept voor rouwen'. Herkenning en erkenning. Steun voor wie een dierbare is verloren... Boek 2. 'Marjanneke, stoer wijf' '(Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'. Historische Roman. Het verhaal gaat over Marjanneke, mijn overgrootmoeder, die ik heel stoer vind! Boek 3. 'Je moest eens weten wat er in mij omging'. Ik ben druk met de research voor mijn nieuwe boek. Onderwerp: emigratie naar Australië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s