Yes, i did it!

 

Gestopt met roken 

Zes maanden geleden alweer dat ik mijn laatste sigaret in de asbak uitdrukte. Eigenlijk sta ik er nog steeds versteld van hoe makkelijk het me afging om die sigaret te laten liggen, om dit vol te houden. 

In het begin had ik nog wel eens een nerveus gevoel waarbij ik me afvroeg of dat nu door een tekort aan nicotine kwam of doordat ik niet wist wat ik met mijn handen moest doen. Om dat uit te zoeken heb ik in die periode tot tweemaal toe een hijs van een elektrische sigaret genomen. Het deed me totaal niks. Het waren mijn handen, die moesten wat te doen hebben. Al ging ik er ’s avonds, want dat waren de momenten dat ik rookte, op zitten, ik had een vervanging nodig. Dat werden nootjes, chipjes, chocola, koekjes, etc. etc.

Maar vandaag, een half jaar verder in tijd en acht kilo zwaarder in gewicht, overheerst wel de feeststemming!

Nieuwe energie
Deze prestatie, al zes maanden rookvrij, geeft me energie. Ik heb zin om te koken en te wecken. Wat zal ik maken? Een telefoontje uit Plasmolen, van vakantiepark ‘Vakantie bij Meeussen’, maakt voor mij de keuze. Mijn vruchten-mosterd, die de gasten krijgen vanwege hun 50 jarig bestaan, is bijna op. Of ik weer nieuwe wil aanleveren. Tuurlijk!

Mirabellen
Ik duik de diepvries in en maak uit de flinke voorraad fruit van afgelopen jaar mijn keuze. Het worden de mirabellen, kleine gele pruimpjes.
Ten eerste ga ik de mosterd maken. Intussen proef ik gedachten al de smaakcombinatie van mosterd en mirabellen en besluit deze aan te vullen met honing. Pittig, fris én zoet. Dat gaat hem worden.

Proeven, combineren, proeven
Bij het bereiden van de mosterd worden mijn neusgaten geprikkeld door zijn kenmerkende scherpe vluchtige stoffen. Ik geniet ervan en bepaal daarbij nog hoeveel mosterdzaad, wijnazijn of witte wijn erbij moet. In een andere pan staan de mirabellen te pruttelen. Bij het proeven hiervan bepalen juist mijn kaken de smaak, hoeveel suiker de mirabellen kunnen gebruiken. Inderdaad, zoals ik al dacht, honing wordt de perfecte zoetmaker voor deze mosterd.

Goedgekeurd!
Tijdens de lunch had ik al een paar voorproevers die de mosterd een dikke 10 gaven. Mooi. En op het einde van de dag is het dan zover, staan daar uiteindelijk vele potten Mirabel-Honing-Mosterd, klaar voor in mijn Winkeltje Het Weckparadijs én klaar voor de gasten van Meeussen in Plasmolen. Kan iedereen Opgeweckt Genieten.

Knabbelen van …?
Tijd voor een sigaret zou ik een dik half jaar geleden gezegd hebben, maar dat is verleden tijd. Maar wat dan? Daar worstel ik nog mee. Waarmee vervang ik de sigaret? Geen snacks meer, ik wil niet nóg meer kilo’s mee gaan torsen.
Voorlopig zet ik grote potten thee, knabbel ik een paar Japanse Mixzoutjes (caloriearm staat erop, dus…). Een bos wortels kijken mij vanaf de keukenaanrecht aan. Gezond! Maar ja, ‘ik ben geen konijn’ zou Theo zeggen.
Toch zit ik even later voor de tv met een schaaltje schoongemaakte worteltjes. Pfff. Goed bezig Anneliese!
Dan zie ik de fles rode port staan, die mij een dikke vette knipoog geeft. Juist, na de thee en wortels is het tijd voor een lekkere borrel. Het is tenslotte vandaag feest. En ik heb het verdiend, toch?!

Help!
En nu maar eens nadenken welke gezonde snacks ik voor de komende tijd bij de tv kan/mag verorberen. Hebben jullie voor mij, wat snoepten jullie na het stoppen met roken? Hoe pakten jullie dat aan?

Lieve groet,
Anneliese.

 

Auteur: anneliesevonkvanderzanden

Auteur, Blogger, Verhalenverteller (lezingen), Culinaire creatieveling, Opgeweckt, Kokkin, Puur, Gastvrij, Biologisch, Doorzetter, Unieke streekproducten uit eigen keuken, Het weckparadijs. Boek 1. 'Was er maar een recept voor rouwen'. Herkenning en erkenning. Steun voor wie een dierbare is verloren... Boek 2. 'Marjanneke, stoer wijf' '(Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'. Historische Roman. Het verhaal gaat over Marjanneke, mijn overgrootmoeder, die ik heel stoer vind! Boek 3. 'Je moest eens weten wat er in mij omging'. Ik ben druk met de research voor mijn nieuwe boek. Onderwerp: emigratie naar Australië.

2 gedachten over “Yes, i did it!”

  1. Hoi Anneliese, ik ben nu 3,5 jaar rookvrij. Het kan echt. Chapeau voor jou!
    Ik ging op dit soort momenten (stevig) wandelen, waardoor het gevoel die sigaret te missen, of iets te moeten doen met mijn handen binnen een paar minuten weg is. (Ook goed voor de kilo’s) Succes!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s